Keuzes

Als je geboren wordt dan heb je niets te kiezen. De meeste keuzes worden dan voor je gemaakt door de twee mensen die jou beschermen en helpen. Maar als je ouder wordt ga je zelf voor dingen kiezen. Dit is een on-going proces dat je je hele leven zal doen. Denk er maar eens over na, maar het feit dat jij deze tekst nog leest is eigenlijk al een keuze of dat je op de link klikte om hier te komen. Je zou ook zo weer kunnen afsluiten.

Op jonge leeftijd besluit je ergens dat je de kleur groen mooier vindt dan rood en je voorkeur voor muziek en afkeur voor dingen; dat bepaal je helemaal zelf. Door dingen te ervaren leer je keuzes te maken en krijg je die voorkeuren. Sommige ervaringen zijn negatief en dan bescherm je jezelf als je nog een keer voor die situatie of iets wat erop lijkt, komt te staan.

En hoe ouder je wordt en hoe verder je gaat in het leven merk je dat keuzes gevolgen kunnen hebben. Sommige indirect, andere direct merkbaar. De keuze voor mij om in Rotterdam te gaan wonen is voortgekomen uit verschillende factoren die mij de stap hebben laten zetten. Zelf heb ik nog geen dag spijt gehad van deze keuze. Maar het gevolg is wel dat ik minder snel bij mijn moeder kan zijn als er iets is of dat minder vaak bij oude vrienden op bezoek kan.

Zo kun je juiste keuzes maken en foute keuzes. Maar bestaat dat eigenlijk wel, foute keuzes? Je maakt die keuze, omdat je op dat ogenblik op die manier in het leven staat. Zo voel je je op dat ogenblik. Het gevolg van die keuze kan een negatief effect hebben, iets wat je niet aan zag komen, bijvoorbeeld onverwacht gedrag van anderen. Daardoor zou je kunnen denken dat het een foute keuze was, maar die keuze om dat te doen wat je besloot, was op dat ogenblik toch de juiste.

Tevens is het zo dat zodra er andere personen in het spel zijn en je besluit iets wat ook effect heeft op de ander, dan neemt vaak het ego de overhand in dit spel. Dit zie je bij het beëindigen van een vriendschap of relatie of als iemand aangesproken wordt op zijn gedrag. Dan is de communicatie niet meer zuiver, argumenten zullen veranderen in modder gooien en dan zal snel een vlam in de pan slaan. En niet iedereen zal het eens zijn met keuzes die je maakt. Vervelend, maar vice versa zullen er ook wel dingen zijn waarvan ik denk, waarom besloot je ooit om dat te gaan doen?

Anyhow, jij, ik, iedereen maakt keuzes, op het ogenblik dat ik ze neem ben ik overtuigd, net als wanneer jij iets besluit ook daarvan overtuigd bent dat het op dat ogenblik de juiste keuze is. Of het nou wel of niet dat pilsje pakt of dat je stil blijft staan of doorgaat met je leven. Groot of klein, keuzes maak je de hele dag door tot je dood gaat en zelfs daarvoor kan je kiezen dat vervroegd te laten gebeuren..

Al vinden mensen dit weer morbide gedachten dus laat ik hier maar stoppen. Mijn keuze  ;-)